Circulair en duurzaam kantoorpand op een voormalig vuilstort

Summary
Plek waar de energietransitie wordt versneld door kruisbestuiving tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid.
Circulair en duurzaam kantoorpand op een voormalig vuilstort
best practice

Het circulaire pand van Energie Kenniscentrum Leeuwarden is gebouwd op de oude vuilstort Schenkenschans, hierdoor heeft deze 'afgedankte' grond een nieuwe bestemming gekregen. Ook in de inrichting is aan circulariteit gedacht; stoelen van petflessen, akoestische wandlamellen gemaakt van een vloer uit een oude sporthal.

Bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans staat een uniek circulair lichtgewicht gebouw: het Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Dit energie neutrale en duurzaam gebouwde centrum biedt volop ruimte aan duurzame innovatie.

Circulair ontwerp

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een gasloos en demontabel gebouw. Er is veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Onder andere is hout ingezet voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Hout is een licht materiaal en zorgt voor opslag van CO2. Er is specifiek gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong.

Voor het interieur wordt gekeken naar refurbished meubels. Er is veel gebruik gemaakt van planten voor een prettig binnenklimaat. Een oude gymzaalvloer wordt hergebruikt en voor de akoestische materialen wordt gebruik gemaakt van hergebruikte PET flessen.

Uw event of vergadering op een duurzame groene locatie?
Vergader-, kantoorruimtes en flexplekken kunnen gehuurd worden en de ruimte kan worden gebruikt voor evenementen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op!

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this practice
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this best practice?